Julehilsen 2023 - Jul_Tegnebræt 1-01

Julehilsen fra team Udligning

Fra usikkerhed til tryghed: Dataproces' Værktøjer til brug for Kommunernes Økonomistyring

Kære læsere

Det har været et begivenhedsrigt år for vores team der arbejder med tilskud- og udligning. I februar blev vores løsning til at hjælpe landets kommuner med økonomistyringen for overslagsårene klar. Mere end 30 kommuner bruger i dag denne løsning, som er en del af vores platform der hjælper landets kommuner med deres overordnede økonomistyring. Hertil kommer, at vores prognoseværktøj: Statsgaranti eller selvbudgettering blev anvendt af mere end halvdelen af landets kommuner i efteråret 2023 med henblik på valget mellem statsgaranti eller selvbudgettering.

Vores team udarbejder løbende prognoser, som tager højde for alle parametre med betydning for kommunernes overordnede økonomi. For nuværende ser det ud til, at alle 82 kommuner, som valgte at selvbudgettere, står til at få en positiv efterregulering, når regnskabet gøres op den 30. juni 2026. 52 af disse kommuner vil vinde mindre end 10 mio. kr., mens 7 kommuner vil vinde over 50 mio. kr. De 52 kommuner som står til at vinde under 10 mio. kr. er derfor meget følsomme overfor ændringer i det forventede udskrivningsgrundlag og må derfor være ekstra opmærksomme på den økonomiske udvikling. Når økonomiministeriet får opdateret økonomisk redegørelse i løbet af december, sidder vi derfor klar og hjælper en lang række af landets kommuner med at forstå og oversætte denne til deres egen praksis.

Værdi med data: Transparente og effektive analyser med fokus på samarbejde og tillid

Foruden udviklingen af IT-løsninger rådgiver vi løbende vores samarbejdspartnere med afsæt i det datagrundlag, der har betydning for kommunernes økonomi. Hvordan fungerer det kommunale udligningssystem? Hvilke kriterier hviler på et godt datagrundlag og hvilke på et mere tvivlsomt? Hvordan er sammenhængen mellem udgifterne på overførselsområdet og udligningssystemets udgiftsbehovsopgørelse? Disse spørgsmål har vi i samarbejdede med Rebild Kommune, Favrskov Kommune, Holstebro Kommune og Hedensted Kommune besvaret med fokus på at konkretisere, hvordan disse fire kommuner er stillet i den kommunale omfordeling.

Økonomidirektør, Thomas Møller Palmer, fra Hedensted Kommune udtalte for nyligt følgende om samarbejdet:

" Vi har haft et særligt samarbejde om at udfordre skævheder i tilskuds- og udligningssystemet på et databaseret og sagligt grundlag, hvor Dataproces, ved brug af omfattende dataanalyser suppleret af stor faglig indsigt i de kommunaløkonomiske finansieringskilder, formåede at gøre et komplekst emne langt mere forståeligt og kommunikerbart."

Vi er stolte af at have bidraget til at udfordre komplekse problemstillinger og gøre dem forståelige ved hjælp af data. Vi spurgte derudover Thomas, hvordan de oplever samarbejdet med Dataproces:

"Dataproces har i forløbet leveret sikkert, hurtigt og kompetent på opgaven. Uanset hvilke spørgsmål eller udfordringer vi har haft, har deres team været yderst responsivt og effektivt, hvilket har bidraget til en smidig og vellykket anvendelse af deres værktøjer og andre analyser. Den konsekvente høje standard for service har skabt tillid og sikret, at vores behov altid bliver imødekommet med professionalisme og ekspertise.”

Det er vigtigt for os, at vores samarbejde er tillidsfuldt, og vi fortsætter med masser af engagement og dedikation i det nye år. Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med Hedensted kommune og vores andre samarbejdspartnere, og vi er klar til at byde nye samarbejdspartnere velkommen.

Nyt værktøj: Hvordan påvirkes kommunens økonomi ved ændringer i befolkningen?

Vores team præsenterede 30. november et nyt værktøj, som har fokus på udviklingen i befolkningen. Værktøjet kan bruges som traditionel befolkningsprognose såvel som værktøj til at se, hvordan eksempelvis nye udstykninger påvirker kommunens økonomi. Løsningen er med fokus på at binde befolkningsudviklinger sammen med den fremtidige økonomi i kommunen. I foråret 2024 planlægger Dataproces at lancere produktet officielt. I den forbindelse afholdes et webinar, hvor løsningen vil blive præsenteret i detaljer. Senere vil webinaret blive gjort tilgængeligt for jer alle.

På vegne af hele teamet vil jeg gerne kvittere for et godt år og takke alle vores samarbejdspartnere for deres løbende sparring, input og ros.

Med venlig hilsen

Kasper Lund Nødgaard

Afdelingschef, Udligning